Dancing Lobster – Seafood Restaurant, București

76_dancing-lobster_15N: În articolul de săptămâna trecută vă spuneam că-mi doresc să descoperim un restaurant nou și bun în fiecare săptămână. Și dacă atunci o astfel de afirmație părea hazardată, iată că dorința mi s-a împlinit!

G: Restaurantul de care e vorba s-a deschis de puțină vreme (începutul lunii noiembrie) în incinta clubului Pescariu. Se numește Dancing Lobster și este cel mai nou restaurant de pește. În mod surprinzător, am reușit să ne mobilizăm rapid și să ajungem acolo la doar o săptămână de la deschidere.76_dancing-lobster_1

Specificul restaurantului, în ton cu originea produselor, e bucătăria portugheză, tot de acolo urmând să provină toate ingredientele. Peștele și fructele de mare, atent selecționate, și toate celelalte condimente sunt aduse din Portugalia, cu avionul, pentru a le garanta prospețimea. Un concept interesant (pe care îl regăsim și la Hadad, din ce am înțeles dintr-un interviu cu Tobias Fetz,) care implică costuri semnificative.76_dancing-lobster_10

N: Am ajuns la ora prânzului și ne-a plăcut încă de la prima vedere. Decorurile sunt o îmbinare drăguță de elemente moderne și detalii tradiționale portugheze, cu accentul pus pe confort. Un acvariu imens populat cu homari și crabi, alături de bucătăria deschisă și de vitrina de pește sunt adevăratele puncte de atracție ale restaurantului. Culorile au și ele referințe marine, trecând dinspre verde turcoaz spre albastrul profunzimilor.76_dancing-lobster_2

G: Meniul are o structură foarte simplă, cu excepția aperitivelor și a celor două feluri de carne (vită braziliană sau Alcatra), prețurile fiind puse pentru suta de grame de pește/fructe de mare și nu pentru o porție.76_dancing-lobster_5

N: Despre bucătăria portugheză se spune că este extrem de simplă, că folosește puține ingrediente și că, în general face uz de materii simple – ca orezul, făina de grâu – sau puternic aromate – ceapă, ardei, ulei de măsline cu aromă puternică. Mai puțin cunoscută este istoria tumultuoasă a acestor ingrediente. De exemplu, ceapa, măslinele și usturoiul au fost introduse în zonă încă de pe vremea romanilor, în vreme ce maurii au introdus orezul, lămâile, portocalele și migdalele. Dar adevărata revoluție culinară portugheză s-a produs în secolul al XV-lea când Prințul Henry a cerut tuturor navigatorilor să aducă în Portugalia toate fructele și condimentele exotice pe care le puteau găsi. Așa au fost introduși cartofii, roșiile și ardeii din lumea nouă, așa a traversat cafeaua africană oceanul ajungând în Brazilia și de acolo în Europa etc. Cât despre predilecția pentru pește și fructe de mare, cred că nu mai are nevoie de nicio explicație, dată fiind proximitatea oceanului.

G: Ca amuse bouche am primit o pastă de crab, foarte gustoasă. U

Iar ca aperitiv am ales o porție de scoici în sos de vin eu, respectiv salată de caracatiță N.76_dancing-lobster_11

Dacă scoicile, deși preparate foarte bine, nu au fost tocmai un preparat pe gustul meu, salata de caracatiță picantă, amestecată cu multe feluri de legume tocate mărunt, mi s-a părut spectaculoasă și originală.76_dancing-lobster_4

N: Nu este genul de salată ”ușoară” cu câteva tentacule caramelizate și câteva frunze de salată sau de ruccola. Aceasta e proaspătă și răcoritoare, mizând foarte mult pe melanjul ingredientelor tocate foarte fin. Până și bucățile de caracatiță sunt bine mărunțite pentru a permite pătrunderea rapidă a aromelor. Și, nu în ultimul rând, să observăm referințele istorice ale ingredientelor conținute – ceapă și ulei de măsline, de pe vremea romanilor, ardei brazilieni, chili din Mexic. Am putea desena harta a jumătate din lume doar analizând istoria complicată a ingredientelor.

G: La felul principal am avut eu creveți iar N sea bass, modul de preparare fiind ales, pentru fiecare, în urma unei discuții cu chef-ul portughez. Ambele feluri au fost gătite excelent și au avut un gust savuros, superior celui cu care suntem obișnuiți de exemplu în cazul bibanului de mare.76_dancing-lobster_12

N: Cred că aici se vede foarte clar simplitatea bucătăriei portugheze. Combinațiile, mai ales, par absolut banale – pește cu cartofi și broccoli. Dar fix în asta constă savoarea nepretențioasă a preparatului. Fiecare ingredient a fost tratat cu atenție – peștele a fost extrem de savuros și de fraged, cu învelișul crocant și aroma amăruie a uleiului de măsline ca tușă finală, cartofii fierți și sărați exact atât cât trebuie, broccoli cu o textură ideală.76_dancing-lobster_7

G: La desert nu am mai rezistat decât eu, baba de camelo, unul din cele trei deserturi tipic portugheze disponibile, o cremă foarte gustoasă cu gust dominant de caramel.76_dancing-lobster_14

Variantele de vin la pahar (de fapt sticlă mică de 250 ml) sunt limitate, dar vinul Epicentrum (Muscat Ottonel și Aligote) de la Crama Harboiu este un vin excelent pentru a acompania preparate din pește. Nota pentru doi a depășit cu puțin 300 de lei. Nu e foarte puțin dar nici enorm pentru un restaurant cu fructe de mare.

N: Servirea a fost, și ea, la înălțime – ospătarii știu să prezinte preparatele, iar chef-ul este extrem de atent la cerințele speciale ale oaspeților săi.76_dancing-lobster_13

G: Deși de-abia deschis, restaurantul reușește să ofere preparate savuroase și originale pe piața bucureșteană. E greu să facem predicții, dar în mod sigur e interesant de urmărit dacă va reuși să își câștige o clientelă stabilă, într-un timp scurt, pentru a putea susține standardul de calitate pe care și l-a propus! În mod sigur noi vom reveni aici cu mare plăcere.


Dancing Lobster

str. Barbu Vacarescu, Floreasca, București

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *