Le Bistrot Français Relais et Chateaux, București (2018)

96_Le Bistrot Francais_1N: Le Bistrot Français a fost mereu unul dintre restaurantele noastre preferate și ne face mereu plăcere să revenim aici atât pentru preparatele delicioase, cât și pentru atmosfera pe jumătate franțuzească, pe jumătate interbelică.

G: De la articolul nostru anterior, lucrurile au continuat să evolueze la Le Bistrot Français. Noua locație a fost populată inspirat cu opere de artă ale unor artiști români consacrați, s-au produs modificări la nivelul staff-ului iar locația a fost acceptată în cadrul prestigioasei rețele Relais et Chateaux*.

N: Am fost impresionată de parada tablourilor românești – După bal, al lui Eustațiu Stoenescu, Rochia verde – Ion Theodorescu Sion și, probabil cel mai cunoscut, Tătăroaice de Nicolae Tonitza. Pasiunea aceasta pentru artă, fie că este plastică sau culinară e cu adevărat remarcabilă și se asortează perfect cu noua poziționare a restaurantului, tot în preajma Atheneului, dar într-o vilă în stil neoclasic, evident, renovată.

G: Strădaniile de a-și ridica nivelul în mod constant sunt vizibile încă de la întâmpinare. Staff-ul face eforturi evidente să te facă să te simți binevenit și îți oferă cu generozitate informații despre preparate, vinuri, meniu și chiar planuri de viitor (am aflat astfel că intenționează și deschiderea unui boutique-hotel de câteva camere).96_Le Bistrot Francais_8

Dar pentru mine, cel mai important pas este apariția celor două variante de meniu de degustare, unul de trei feluri (aperitiv – fel principal – desert) și unul de cinci (se adaugă încă un aperitiv și un platou de brânzeturi înainte de desert), ambele cu wine pairing asociat! Este, din câte știm noi, o premieră în București și reflectă în mod evident aspirația celor de la Le Bistrot Français spre un nivel superior. Prețul meniului de trei feluri, cel pentru care am optat noi, este de 190 lei iar în cazul wine pairing-ului inclus ajunge la 285 de lei. Nu este deloc unul mic, plasând restaurantul printre cele mai scumpe din oraș, dar cred că wine pairing-ul își merită banii, toate cele trei pahare primite fiind de calitate și perfect adecvate felului pe care îl însoțesc.

N: Ce înseamnă un meniu de degustare? În primul rând este răspunsul la întrebarea – care sunt preparatele noastre definitorii? Din infinitatea posibilităților restaurantul a făcut o primă alegere, optând pentru haute gastronomie. Dar domeniul este încă vast așa că se impune alegerea celor câteva preparate pe care restaurantul le propune ca meniu general. Meniul de degustare ar trebui să acopere acele preparate pe care chef-ul le consideră reprezentative atât pentru arta sa culinară (nivelul de virtuozitate pe care l-a atins etc), cât și pentru ceea ce dorește el să comunice. Nu în ultimul rând, se va fi avut în vedere și felul în care anumite preparate au fost receptate de către oaspeții restaurantului.96_Le Bistrot Francais_6

Pentru mine, meniul de degustare înseamnă un dialog cu chef-ul, prin intermediul preparatelor. Ca în orice comunicare, orizontul emițătorului se întrepătrunde cu orizontul de așteptare al receptorului, iar din efortul nostru interpretativ se naște câte un articol de genul celui prezent. Sau, mai plastic, în spatele oricărei fotografii cu mâncare se ascund două imense subiectivități a căror întrepătrundere e trasată de conturul farfuriei. 

G: Am început cu Foie gras cu jeleu de Porto, chutney de măr și sfeclă, într-o prezentare estetică foarte reușită. Asocierea cu sfecla al cărei gust era predominant între ingredientele folosite mi s-a părut originală. Vinul Cuvee des Conti mi-a plăcut, fiind un cupaj interesant și extrem de fructat, o asociere mai inovativă decât obișnuitul Sauternes.96_Le Bistrot Francais_7

Devenit unul dintre preparatele emblematice ale gastronomiei franceze, foie gras are, de fapt, o istorie mult mai bogată, originile sale fiind datate în antichitatea egipteană, adică acum aproimativ 4500 de ani.

N: Foie gras-ul este unul dintre preparatele mele preferate. Îmi place textura lui bogată, onctuoasă și delicată, precum și versatilitatea lui. De obicei asociat cu arome dulci, el suportă foarte bine și asocierile picante sau acidulate. Tocmai de aceea combinarea foie gras-ului cu mere sau sfeclă îi potențează gustul și-l pune în valoare. Mi-a plăcut, mai ales, că pe lângă chutney-ul de măr am descoperit și o aromă discretă de hrean, dar am evitat elementul picant.

G: A urmat preparatul meu favorit de la Le Bistrot, Piept de porc Mangalița „crocant- fondant”, piure de păstârnac cu cafea, chipsuri de păstârnac, crochete de jambon. Nu am citit cu atenție partea cu ingredientele, așteptându-mă la felul pe care îl știam de la vizitele precedente. Am avut însă surpriza să primesc un preparat diferit, din care a rămas la fel doar modul de pregătire a cărnii de porc – extrem de fragedă – varianta nouă fiind mai complexă și chiar mai gustoasă decât cea dinainte. Vinul asociat a fost Negru de Drăgășani Via Marchizului, brand necunoscut mie, care s-a dovedit un acompaniament perfect pentru carnea de porc.96_Le Bistrot Francais_2

N: Și alegerea mea, Cod în crustă de citrice, carne albă de sepie, ridiche neagră, spumă de unt cu nuci și sfeclă roșie, a fost dirijată de experiența anterioară când mi-a plăcut codul în crustă de parmezan și, la fel ca în cazul lui G, am fost impresionată de evoluția preparatului. Nu doar că e mai elaborat, dar e și mai rafinat, mai bogat în arome și mai variat ca texturi. Peștele e gătit impecabil, iar aromele frumos echilibrate.96_Le Bistrot Francais_4

 G: La desert am ales ciocolată spumoasă, cremoasă, crocantă, înghețată de arahide cu sare afumată și piment d’Espellette, un alt preparat ușor îmbunătățit, alături de un pahar de Muscat baume de venise Familie Perrin. N a avut miez de portocală, spumă de fructul pasiunii, sorbet de grapefruit și frangipane.96_Le Bistrot Francais_5

N: Un desert ușor și aerat, în care aroma fructelor aducea note proaspete și strălucitoare, o opțiune lejeră la capătul unei mese îmbelșugate. Și totuși, cred că aș fi preferat Pain Perdue, pentru aromele sale calde și învăluitoare, numai bune într-o zi de iarnă geroasă.  96_Le Bistrot Francais_3

G: Meniul de degustare propus de Le Bistrot Français nu se limitează la parada preparatelor clasice ale gastronomiei franțuzești și nici nu se sfiește să inoveze.

Nu putem decât să apreciem strădaniile acestui restaurant de a progresa și să sperăm că vom vedea cât mai curând opțiunea meniului de degustare și în celelalte restaurante de top din oraș.


Le Bistrot Francais

Strada Nicolae Golescu 18, București

0756 018 393

www.lebistrotfrancais.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *