Restaurant Baracca – Cluj-Napoca

103_Restaurant Baracca Cluj_1N: De la hotelul nostru, Platinia*, până la Baracca, Google maps estimează un timp de 15 minute de mers pe jos. E o seară caldă de martie și plimbarea ne relaxează după încordările zilei. Trecem pe lângă Biblioteca Universitară și ne înghesuim pe o străduță cu sens unic unde, pe vremuri, am băut prima ciocolată caldă adevărată. Baracca e ceva mai încolo, într-o clădire în care, pe timpul studenției mele, vindeau shaorma și falafel, iar clienții se înghesuiau cu tăvile de plastic pe niște mese de plastic cu scaune de plastic. Dacă mă gândesc bine, și falafel-ul avea gustul de plastic, dar pe atunci trecea drept un preparat a la mode.

G: Baracca a fost primul restaurant de fine dinning pe care îl vizitam în afara Bucureștiului. Cu o populație și o putere de cumpărare de poate zece ori mai mare decât a oricărui alt oraș din țară, Bucureștiul susține cu greu 3-4 restaurante cu adevărat fine dinning. Așa că mi se părea greu de crezut că putem găsi un restaurant de un nivel ridicat și în altă parte.

Considerat unanim drept cel mai bun restaurant din Cluj, Barraca** este un local născut din pasiunea pentru gastronomie rafinată a patroanei, Maria Dinca, o fină cunoscătoare a restaurantelor internaționale „stelate”, dar fără un chef titrat și cu vechime pe poziție.

Faptul că trebuie să supraviețuiască într-un oraș care nu e București îl obligă și la concesii – pe lângă cotletul de miel Maori Lakes, cel mai scump fel din meniu, la 129 de lei, gasim și … pizza.103_Restaurant Baracca Cluj (2)

N: Ne izbim, vrând-nevrând, de imensele pălării ale corpurilor de iluminat, pentru a descoperi încet și restul detaliilor de design. Întotdeauna mi-au plăcut, în Cluj, accentele calde ale tonurilor de roșcat, maroniu, galben, iar o mare parte din localurile pe care le frecventam în studenție făcea uz de arcadele dezgolite ale pivnițelor. Le-am regăsit în Baracca, integrate într-un ansamblu coerent și primitor în care s-a putut potrivi și cuptorul pentru pizza. 103_Restaurant Baracca Cluj (1)

G: Deschis deja de câțiva ani, restaurantul este plin la ora cinei, atât cu localnici cât și cu numeroși expați, ceea ce înseamnă că a reușit să își creeze o nișă proprie care să îi garanteze succesul.

Am început cu tradiționalul  foie gras (cu piure de pere) care a fost deosebit, original, într-o prezentare surprinzătoare și fără concesii în privința savorii preparatului.103_Restaurant Baracca Cluj (3)

N: Nu pretind că aș fi obiectivă când scriu asta, dar cred că e unul dintre cele mai bune preparate cu foie gras pe care le-am mâncat vreodată. Mi-a plăcut totul, de la jocul texturilor, la provocarea ludică, la echilibrul aromelor. Nu-i voi dezvălui secretul, în schimb vă voi îndemna să faceți un drum până la Baracca și să-l gustați. Merită!

G: Am luat apoi cotletul de miel Maori Lake, preparat complex și gustos care își merită pe deplin prețul (de altfel, citeam într-un interviu al proprietarei că numai costul ingredientelor este de aproape 90 de lei).

N: Eu am încercat Obraz de vită Angus. După experiența antreului, aveam așteptări mari de la felul principal și, trebuie să recunosc, n-am fost dezamăgită. E drept, n-am avut parte de aceeași aventură gustativă, dar carnea era frăgezită la perfecțiune, piureul de păstârnac se asorta minunat cu sosul, ceapa murată i-a conferit profunzime, iar ciupercile shiitake erau gătite perfect.103_Restaurant Baracca Cluj (4)

G: La desert, am împărțit texturi de ciocolată și tartă de mere caramelizate, ambele reușite, chiar dacă nu s-au ridicat (dar deja e ceva normal, în 90% din cazuri, pentru deserturi) la nivelul de excepție al preparatelor anterioare.

103_Restaurant Baracca Cluj (6)

103_Restaurant Baracca Cluj (5)

N: Farurile treceau grăbite pe Napoca. Din stradă, căldura restaurantului – cu pălăriile lui enorme și lumină difuză – părea și mai îmbietoare. Suspendată între două zile epuizante, cina de la Baracca a fost ca o revelație.

Am plecat din Cluj cu părere de rău că n-am avut timp să descoperim mai mult din universul lui culinar, dar bucuroși cu alegerea făcută.

G: Așadar, dacă aveți drum prin Cluj, nu ratați restaurantul Baracca, și, dacă bugetul vă permite, alegeți altceva decât pizza…

103_Restaurant Baracca Cluj (7)


* pe care vi-l recomand cu toată căldura

**Până să finalizăm articolul, a apucat să apară și Ghidul Gault Millau pentru România, care acordă restaurantului clujean 14 puncte prin care, practic, este declarat cel mai bun restaurant al provinciei!


Restaurant Baracca

str. Napoca, nr. 8A, Cluj – Napoca

+4 0732 155 177

rezervari@baracca.ro


96_Le Bistrot Francais_2 Le Bistrot Français Relais et Chateaux, București (2018)


87_The Artist 2017_8 The (NEW) Artist 


97_Maize_8 Maize – o apariție spectaculoasă


76_dancing-lobster_5 Dancing Lobstes, Sea Food Restaurant – București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *