Roux at The Landau – Unii nu vor stele!

105_Roux at the Landau_1N: Ne întâmpină un domn în frac, joben și nasturi aurii care se grăbește să ne ia bagajele. Nu coborâm tocmai dintr-o caleașcă, dar black cab-ul face față cu brio momentului. Lumina aurie ce se revarsă din candelabrul de la recepție acoperă totul, inclusiv pe noi, cu o poleială regală și, văzându-ne fețele mirate în oglinda pardoselii de marmură, ne întrebăm dacă nu cumva am ajuns din greșeală în palatul reginei. Recepția nu e, din fericire, prea departe așa că ne scuturăm rapid de confuzie și lăsam loc încântării.

Au trecut șase ani de la prima noastră vizită la Langham. Și de fiecare dată când am revenit am fost la fel de fermecați de aerul imperial, de luxul opulent, de sobrietatea tipic britanică, de maniera impecabilă de servire.IMG_0878

La numai câțiva pași de Piccadilly Circus, departe de aglomerație, reclame luminase și săgețile unui Eros cocoțat pe soclu, sub niște candelabre care te duc cu gândul cel puțin la perioada elisabetană, dacă nu cumva direct la William the Conqueror, cu mâinile odihnindu-se pe niște fețe de masă scorțoase și imperturbabile, se servește, cred eu, cel mai bun English breakfast din lume. Și nu e de mirare dacă te uiți puțin la numele restaurantului – Roux at the Landau.

G: Familia Roux a creat istorie în gastronomie. Am mai abordat subiectul și în trecut, activitatea lor nu s-a limitat la restaurantele istorice deschise (Le Gavroche, The Waterside Inn) ci și la lansarea a numeroase nume grele ale bucătăriei britanice care au început prin a fi bursieri Roux. Așa că numele lor, mai ales dacă este asociat și cu unul din cele mai prestigioase hoteluri londoneze, The Langham, te duce cu gândul imediat la minim o stea Michelin. Și totuși, deși deschis deja de 7 ani, restaurantul Roux at the Landau nu face parte și nici nu a făcut vreodată parte din lista restaurantelor “stelate”!

Chiar acum doi ani, la Langham a fost filmat Burnt (2015), cu Bradley Cooper, care conducea în locația restaurantului Roux un local cu două stele Michelin și aspiră la a treia (pe care, într-un final dramatic, o va și dobandi, desigur). Dincolo de dramatizarea specifică Hollywood-ului, filmul este foarte bine realizat tehnic, nu ca cel, mult mai superficial, cu Hellen Mirren și cheful indian (The Hundred Foot Journey, 2014), consultanții de specialitate făcându-și clar simțită prezența și permițându-ne să aruncăm o privire în culisele activității unui restaurant, respectiv chef, de top.105_Roux at the Landau (2)

N: Acum șase ani nu eram nici pe departe la fel de pasionați de gastronomie cum suntem azi, și nici nu acordam o prea mare atenție numelor din spatele restaurantelor. Așadar am fost de-a dreptul surprinși să regăsim un nume atât de celebru în hotelul nostru preferat din Londra.

G: Când am citit prima dată de Roux at the Landau, ne-am așteptat să fie un restaurant recent deschis care urmează să primească anul acesta măcar o stea, dacă nu direct două. Acum, când știm că funcționează deja de 7 ani, singura explicație pe care ne-o putem da este că familia Roux (exact în aceeași formulă care se ocupă și de celebrul Le Gavroche) consideră că nu e cazul să facă concurență propriilor restaurante londoneze sau din împrejurimi. Asta nu înseamnă că restaurantul din Langham nu este unul de clasă, cu prețuri ridicate și clientelă selectă – doar că mâncarea este un pic  mai “clasică” și pe gusturile unei clientele mai variate.

N: Dar tocmai asta îl recomandă ca restaurant ideal pentru brunch-ul duminical, în familie.

G: Am ales să mergem la Roux Farmhouse Brunch, și pentru că voiam să vedem ce înțeleg londonezii din această masă de duminică extrem de populară și în capitala noastră. La 49 de lire (sau 75, cu Prosseco Campaget Rose la discreție), ai la dispoziție un bar de aperitive (cam zece sortimente – mai restrâns, dar mai rafinat decât la noi), un fel principal la alegere și mai multe sortimente de desert.

Dintre aperitive, eu am ales Isle of Wight tomato panzanella salad (o salată de roșii cu ceapă și ardei, foarte răcoritoare), salată de pepene galben cu prosciutto și graceburn și cherry and tomato gazpacho cu cremă de hrean.105_Roux at the Landau (1)

N: Eu am testat și salata de Quinoa cu capere și legume și mi-a plăcut enorm.

G: Pentru felul principal am ales mușchi de vită Buccleuch la grătar cu Yorkshire pudding și rocket pesto, excelent preparat și deosebit de fraged. Am putut gusta, pe lângă acesta, și din spit roast pork rack, confit Jersey royale, braised lettuce, pe care personalul îl plimba pe un troley printre mese, de asemenea un preparat foarte gustos.105_Roux at the Landau (6)

N: Cât despre peștele meu, cod din Cornish cu fenicul și roșii, a fost unul dintre cele mai bune preparate.  Mi-a plăcut sosul cremos și aroma temperată de fenicul, mi-a plăcut aciditatea roșiilor și modul cum se îmbinau gusturile în farfurie. 105_Roux at the Landau (4)

N-am apucat să mai fotografiem deserturile pentru că ne-am grăbit să le mâncăm. Cele mai multe erau pe bază de căpșuni, mergând dinspre spume lejere ca serile de mai, spre arome mai ample și mai untoase, pandișpan-uri pufoase și  biscuiți crocanți.

G: Dincolo de meniul oferit, o vizită în restaurantul hotelului Langham este o experiență în sine, care te transportă într-o altă epocă și o altă lume.

N: Am pășit printre rafturile cu sticle de vin care păzesc intrarea în restaurant, și, pentru că ziua era senină și vremea frumoasă am preferat să ieșim direct în stradă. În față e sediul BBC, iar imediat în dreapta o cabină telefonică și, mai departe, Piccadily cu luminile lui aglomerate. Cum n-avem nimic mai bun de făcut ne scufundăm în mulțimea care merge spre Trafalgar sau, și mai departe spre malurile Tamisei. Ce păcat că nu vom fi în Londra și duminica viitoare.


ROUX AT THE LANDAU

1C Portland PLace
London, W1B 1JA
United Kingdom

rouxatthelandau.com


71_the-waterside-inn_14 Dinastia Roux în gastronomie – The Waterside Inn, 3* Michelin


104_Pollen Street Social (13) Pollen Street Social (1*), London – Un ”bistro contemporan relaxat”!


78_the-fat-duck_8 The Fat Duck, Bray, Berkshire – The Ultimate Restaurant Experience


gordon 19 Gordon Ramsay, London – Simply Perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *