Era Ora (1*) – Copenhaga

This post is also available in: English (Engleză)

108_Era Ora (15)G :Într-un oraș dominat de bucătăria nordică și, mai ales de umbra marelui Rene Redzepi și al său celebru Noma, fenomen gastronomic care, fără să atingă spectaculozitatea lui el Bulli a fost totuși cel mai important al acestui deceniu, își fac cu greu loc restaurante de fine dinning care să se sustragă acestei influențe. Printre ele se află și restaurantul Era Ora, ce are ca specific bucătăria italiană reinterpretată, și care se autocategorisește ca “italian inner fusion”, adică un mix între tradițiile gastronomice adunate din întreaga Italie.

N: Să definești bucătăria italiana e o sarcină extrem de dificilă pentru că nu știi niciodată care sunt elementele care merită să aibă întâietate. E mai important mixul cultural între atâtea și atâtea popoare care formau vechiul Imperiu Roman, sau moștenirea etruscă; e mai importantă bucătăria ”comercială” cu celebrele ei pizza și paste, sau ar trebui prioritizate experimentele culinare moderne din bucătăriile restaurantelor de trei stele? Și, la fel de important, perspectiva ar trebui să fie longitudinală, adică întinsă pe multele secole de istorie și concubinaj cultural, sau ar trebui să fie transversală, oprindu-se strict asupra Italiei contemporane, caz în care diferențele majore vor fi generate de poziționarea geografică? Restaurantul Era Ora are o soluție proprie în această chestiune. În loc să favorizeze un anumit tip de abordare, în loc să se închidă într-o categorie, își propune să evadeze dincolo de înregimentări, aplicând tehnici avangardiste unor rețete vechi de secole, combinând ingrediente din toate colțurile Italiei fără a ține seama de diferențele geografice, legănând totul cu un pahar de vin din impresionanta lor colecție de peste 90.000 de etichete. Și, nu în ultimul rând, această fuziune a elementelor interne Italiei se produce la o distanță considerabilă de granițele ei. 

G: Restaurantul se mândrește cu faptul că datează încă din 1983 și că a obținut steaua Michelin în 1997, fiind astfel unul dintre restaurantele legendare ale orașului.

Poziționat pe o pitorească stradă de macadam de pe malul unui canal ce traversează orașul, Era Ora se ascunde cu discreție la parterul unei case, trădându-și prezența doar printr-o plăcuță argintie la ușă. Decorurile de un lux un pic strident confirmă întrucâtva vechimea localului.108_Era Ora (1)

N: Nuanțele calde, accentele aurii, dar și atmosfera generală m-au dus cu gândul la o mai veche cunoștință a noastră, restaurantul Luce d’Oro din Germania.108_Era Ora (14)

G: Fiind vorba de un prânz, care nu pare prea popular printre restaurantele de top daneze (doar cam o treime din ele îl oferă, celelalte, inclusiv Noma, rezumându-se la o cină care începe de multe ori încă de la ora 17), doar trei mese au fost ocupate, astfel că întregul staff s-a rezumat la o singură persoană (este categoric o premieră pentru noi!), un italian de origine siciliană, altfel un amfitrion extrem de atent și simpatic

N: care, ca orice italian care se respectă, nu doar că ne-a prezentat și servit impecabil preparatele, fără sincope și fără încurcături, dar și-a mai jucat la perfecțiune și rolul de maestru de ceremonii reușind să instaureze o atmosferă degajată și prietenoasă.

G: Meniul de prânz includea cinci feluri la 880 de coroane (ceva mai mult de 100 de euro) dar și posibilitatea de a opta pentru doar două, trei sau patru dintre acestea cu prețuri începând de la 498 de coroane. Wine pairing – ul era, surprinzător, mai scump decât meniul, respectiv 910 coroane în varianta completă, dar întotdeauna venea cu două vinuri diferite la alegere!

Sub titulatura Awakening the taste buds” am primit nu mai puțin de trei preparate ca amuse bouche,108_Era Ora (3)

Halibut cu cipsuri de tapioca și măsline negre,108_Era Ora (4)

tagliatelle de orez expandat cu vinete coapte și paprika picantă,108_Era Ora (5)

și caneloni cu brânza Stracchino, caise și castane.108_Era Ora (6)

N: Brânza Strachinno (sau crescenzza), specifică Nordului Italiei, e o brânză proaspătă de vacă, cu o textură delicată și cremoasă și o aromă discretă. Numele i se trage din cuvântul ”stracco” ce înseamnă, în subdialectul lombard, ”obosit” și face referire la oboseala vacilor care pasc în pajiștile alpine. Numai laptele acestor vaci îi poate conferi aroma caracteristică.

G: A urmat un preparat intitulat “The Blue Sea”, și anume snaper a la livornese.108_Era Ora (8)

N: Barbun copt, barbun părjit și barbun crud învelit în salată, însoțit de măsline din Liguria, roșii cherry uscate din Sicilia, apă de roșii, sos pesto și mult busuioc. Mi-a plăcut combinația – în still italian inner fusion de legume, iar peștele era și el extrem de gustos. Dacă ar fi să reproșez ceva acestui preparat, ar fi doar absența unui element crocant – pielea peștelui, în ciuda aspectului, era moale și aproape indistinctă față de restul ansamblului.

G: Apoi, “la mia Estate”, aquarello risotto în armonie cu creveți și coriandru. Sunt un pasionat de risotto dar acesta nu a fost pe gustul meu.108_Era Ora (9)

N: Eu nu sunt deloc un fan al coriandrului, aroma dominantă a acestui preparat, așa că acesta n-a fost deloc unul dintre felurile mele preferate, dar mi-au plăcut foarte mult ciupercile și excesul de sare.

G: Chef’s intermezzo” a constat din brânză pecorino cu chutney de zmeură și piper roșu.108_Era Ora (10)

N: Arată mai mult ca un desert, dar înăuntrul bilei din unt de cacao, sub pudra de ardei copți și deasupra frunzelor de mărar este o delicioasă brânză pecorino, acompaniată de o pâine cu vin și smochine, foarte crocantă și un chips din pecorino.108_Era Ora (11)

G: Felul principal, Il Pascolo, a fost un vițel prusian cu cicoare, “figittelo” și chutney de merișoare.  Prepararea a fost originală dar gustul de ars nu a fost tocmai savuros, după părerea mea.108_Era Ora (12)

N: Vițelul acesta a fost gătit îndelung pe cărbuni, la temperaturi joase. Aroma specifică îi este dată de sarea arsă, iar ca acompaniament chef-ul a ales vinete cu un sos pe bază de muștar, stafide și chipsuri de alge nori, cu o aromă puternică și distinctă. Un preparat foarte elaborat care reflectă gradul de virtuozitate al chef-ului. Cromatic, dar și din punctul de vedere al aromei centrale, aceea de ars, mi s-a părut că face trimitere la Noma și al său lapte caramelizat și brânză.

G: La desert, Sweet Italian Tradition, am primit Cassata Siciliana, adică108_Era Ora (13)

N: o cassata deconstuită, cu îngețată cu lapte de capră, nuci, caramel și ciocolată. În mod obișnuit acest desert este un tort de pandișpan însirpoat cu suc de fructe sau lichior și umplut cu ricotta și fructe confiate. Mi-a plăcut combinația de texturi și temperaturi diferite, dar cel mai mult mi-a plăcut înghețata din care aș mai fi comandat bucuroasă încă vreo cinci porții. 

G: Era Ora este un restaurant de tradiție, datând dinainte de fenomenul Noma, și rezistența sa eroică într-un oraș dominat de acesta este de admirat, chiar dacă pe alocuri uzura luptei se face simțită.

N: Dincolo de geamurile larg deschise ale restaurantului se odihnea o fântână romană în care pluteau netulburați câțiva trandafiri peste care se așeza umbra capricioasă a clădirii. Puțin mai încolo se lăfăia un măslin în ghiveciul lui adus din Italia, în vreme ce portocalele se rumeneau în celălalt mare ghiveci. E greu de crezut că poți simți în Danemarca aerul Italiei, dar dacă ai noroc să prinzi cea mai călduroasă vară nordică din ultimii treizeci de ani, să-ți placă mâncarea italienească și mai ales vinurile, dacă reușești să pui în paranteză câțiva ani și kilometri distanță, atunci e posibil, chiar și pentru o foarte scurtă perioadă, să confunzi timpurile, și locurile, să te confunzi chiar și pe tine însuți cu cineva din trecut și să te lași legănat de peisajul toscan sau mângâiat de valurile Mediteranei chiar aici, la Marea Nordului.108_Era Ora (2)

”We believe that eating should be a complete sensual and intellectual experience evoking history, culture, memories and emotions as well as taste and texture.” – Era Ora Copenhagen

 


Restaurant Era Ora
Overgaden Neden Vandet 33B
1414 København K

+45 32540693

www.eraora.dk

 

Citește și


107_Noma (11) Noma. Noul Noma


enoteca 2 Enoteca Pinchiorri – The Pride of Tuscany


luce dOro 1 Restaurantul G7 2015 – Luce d’Oro, Schloss Elmau, Bavaria


104_Pollen Street Social (13)Pollen Street Social (1*) – Un „bistro contemporan relaxat”!


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *