Kaiamo – noul val capătă amploare

This post is also available in: English (Engleză)

111_KaiamoG: Așa cum anticipam, prezența unui Ghid de prestigiu în domeniul restaurantelor în București, chiar dacă nu este Ghidul Michelin, începe deja să creeze standarde și implicit aspirații de a le depăși. Și pentru că Gault Millau a premiat în prima sa ediție modern romanian cuisine, interpretată cel mai bine de Alex Petricean la Maize și Alexandru Iacob la Kane, iată că trendul capătă amploare și începe să se transforme într-un „nou val” al bucătăriei locale.

N: Prin asta cred că devine destul de transparent faptul că chefii români și-au făcut temele și au înțeles că singurul mod în care se pot face cu adevărat remarcați la nivel mondial este să integreze în preparatele pe care le propun ingrediente și/sau tehnici tradiționale.

G: Noul intrat în domeniu se numește Kaiamo și îl are ca chef și patron pe Radu Ionescu. Locația este cea a fostului The Beef Club, complet redecorată într-o direcție care vrea să amestece, așa cum își propune și mâncarea oferită, elementele tradiționale românești cu cele moderne. Mi s-au părut alegeri inspirate anticamera cu canapele care poate funcționa ca lounge (Moldova) și vederea deschisă și cuprinzătoare spre bucătărie a zonei Maramureș de unde i-am putut vedea la lucru pe Radu Ionescu și echipa sa. Un mare plus mi s-a părut și faptul că, deși restaurantul era deschis de doar două luni, avea deja șapte mese ocupate la ora prânzului, într-o zi din săptămână. Cred că succesul la public este o premisă vitală pentru a putea menține un anumit standard și pentru a progresa.111_Kaiamo (7)

N: Desigur, există destule exemple de chefi porniți înaintea timpului lor care aproape s-au ruinat încăpățânându-se să propună publicului preparate pentru care nu era pregătit, iar Heston Blumenthal este doar unul dintre exemple, dar, în ceea ce privește plaiurile mioritice, cred că succesul obținut relativ rapid este un element esențial. Altfel, încercările acestea, de-a dreptul sublime prin inocența lor, riscă să se stingă fără ecou. Ați ghicit, mă gândesc la Le Consul și, într-o oarecare măsură, la Kane.

G: Un pic derutant mi s-a părut meniul, structurat pe patru direcții – pământ, apă, grădină, și puddings, fără tradiționala separare între aperitive și feluri principale, cu care nici personalul nu a părut prea lămurit.

N: Mi-a plăcut îndrăzneala aceasta de a structura meniul pe categorii atipice, dar, trebuie să recunosc, pentru oamenii care, ca mine, obișnuiesc să gândească în aperitiv, fel principal și desert, e destul de greu să se orienteze. Nu în privința deserturilor, acolo totul e clar, ci în cazul celorlalte preparate pe care nu le cunoști, nu știi nici ce gust au, nici cât de mare este porția. Așa că te trezești aruncat, din scaunul tău confortabil de oaspete, pe un teren incert, cu decizii de luat, cu alegeri de făcut. Dacă mă gândesc mai bine, poate că unul dintre factorii care au contribuit atât de mult la succesul restaurantelor cu stele Michelin este faptul că oferă un meniu fix, că oaspeții trebuie să mănânce ceea ce li se oferă, cu mici concesii ici colo, că nu trebuie să-și mai facă griji nici în privința băuturilor care să însoțească mâncarea pentru că altcineva s-a gândit deja la asta, și nici măcar nu au a se întreba cum să înceapă sau să sfârșească un preparat, pentru că un chelner binevoitor va fi mereu prin preajmă să-i ajute, să-i ghideze.

G: Staff-ul mi s-a părut entuziast și plin de solicitudine, iar faptul că la fiecare fel ni se cerea mai întâi permisiunea de a prezenta pe larg preparatele a fost în ton cu aspirațiile restaurantului.

Am optat pentru o structură clasică aperitiv – fel principal –desert, deși există și posibilitatea de a alege un meniu de degustare (care nu era detaliat) de 9 feluri. Nu am primit nici un fel de amuse bouche, chiar și pâinea cu unt (altfel proaspăta și gustoasă) trebuind comandată separat și având un preț de 9 lei.111_Kaiamo (8)

Am luat la aperitiv SOUL FOOD, inimă de vită (recomandarea ospătarului), care, deși bine preparată (gătită la 55 de grade), a fost un pic mai greu de mestecat, iar piureul verde care o însoțea nu o punea în valoare în mod deosebit. Mi-a plăcut în schimb platingul, unul din cele mai reușite prin comparație cu concurenții locali.111_Kaiamo (9)

N: Eu am evitat în ultima clipă parizerul pe ziar și am ales KRAKEN caracatița cu maioneză și cerneală de sepia, însoțită de salată, piure și chipsuri de dovleac.111_Kaiamo (2)

Mi-a plăcut felul în care gustul era rotunjit de aroma cărbunilor, dar caracatița putea fi mai fragedă. Mi-a plăcut foarte mult și piureul de dovleac, bogat și catifelat, dar chipsurile mi s-au părut insuficient de crocante. Aș fi preferat să am mai puțină maioneză în farfurie pentru că nu m-am putut abține și am mâncat-o pe toată, ceea ce m-a făcut să cred, la final, că a dominat farfuria. Per total un preparat care, supus atenției grijulii a chef-ului, are șanse să evolueze spectaculos.111_Kaiamo (3)

G: Felul principal, GIPSY WITCHCRAFT  – vânat (mistreț), ciuperci sălbatice și mușchi din ierburi aromatice, din nou recomandat cu căldură de staff, nu m-a impresionat în mod deosebit ca gust, părându-mi-se extrem de apropiat de carnea de porc obișnuită.111_Kaiamo (10)

N: Pentru mine au adus THANK YOU, OLLIE! biban învelit pe plită, dovlecei murați, ulei de leuștean, o frunză de salvie bine prăjită, salată verde și o crenguță de mărar. Mi-a rămas în minte coaja extrem de crocantă a peștelui și dovleceii murați extrem de gustoși care adăugau necesarul de aciditate unui preparat foarte reușit.111_Kaiamo (4)

111_Kaiamo (5)

G: Ne-a plăcut foarte mult desertul, TAKE ME TO CHURCH,  mousse de ciocolată albă, bezea de iasomie și dulceață de trandafiri. 
111_Kaiamo (6)

111_Kaiamo (1)

Kaiamo este rezultatul eforturilor și pasiunii unui chef tânăr și promite, în măsura în care acesta își va dori să progreseze și să caute să își depășească constant nivelul, să devină unul dintre cele mai bune restaurante ale Capitalei. Ne vom bucura să îi urmărim îndeaproape evoluția.


kaiamo.com

Ermil Pangratti nr. 30A, București

office@kaiamo.com

0722.202.204


87_The Artist 2017_8 The (NEW) Artist


97_Maize_8 Maize – o apariție spectaculoasă


103_Restaurant Baracca Cluj (3) Restaurant Baracca – Cluj-Napoca


82_Caju_4 Caju(al) dinner by Joseph Hadad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *