Marchal (1*), Hotel d’Angleterre, Copenhaga

This post is also available in: English (Engleză)

112_Marchal_02N: Nu se poate ști ce l-a atras pe Jean Marchal, stilist și make-up artist francez, în Copenhaga jumătății de secol XVIII. Se poate să fi fost vântul de prosperitate care împingea norii cumplitelor războaie nordice, sau apetitul danezilor pentru stilul Rococo ce înlocuia treptat barocul târziu, e posibil să fi fost un prieten care să-l fi recomandat Contelui Conrad Danneskiold Laurvig, sau pur și simplu presimțirea că își va întâlni dragostea, sau se poate foarte bine să fi fost toate astea la un loc. Un lucru e cert, când Jean Marchal a întâlnit-o pe Maria Coppy , fiica Bucătarului Regal, viața lui a căpătat un sens nou. Împreună au deschis un restaurant, ”Grădina Omului Puternic”, pe care, după câțiva ani petrecuți pe malul lacurilor, l-au mutat în Kongens Nytorv (Noua Piață a Regelui), adăugându-i treptat și câteva camere de închiriat.112_Marchal (9)

Hotel d’Angleterre este azi unul dintre cele mai vechi și mai elegante hoteluri din lume, iar silueta lui luminoasă domină piața Kongens Nytorv. Restaurantul de la parter, revendicându-și numele primului proprietar, spune, la rându-i aceeași poveste de dragoste dintre cultura nordică și cea franceză, de la decorul somptuos, dar păstrând linii minimaliste, de la colecția impresionantă de vinuri la floricelele comestibile din farfurie, de la bucătăria deschisă la priveliștea valurilor de turiști din piață, de la candelabrele decadente la fațada Operei.112_Marchal (10)

Meniul A La Carte pe care îl propune chef Andreas Bagh încearcă să redea povestea de dragoste din care s-a născut totul, îmbinând cu lejeritate feluri franțuzești – gougeres, Chateaubriand, pulpe de rață confiate etc. – cu tehnici de gătit și ingrediente nordice, lăudându-se uneori cu proveniența exotică a ingredientelor, alteori cu colecția de caviar.112_Marchal (4)

Am ales Gougeres cu trufe și Comté și ne-am felicitat pentru alegere, căci au fost chiar mai bune decât cele de la Alain Ducasse din Londra. Mi-a plăcut felul în care gustul dulceag al brânzei se arcuia în jurul aromei pământii a trufelor, și faptul că ne-au fost servite la temperatura ideală (calde, dar nu fierbinți).112_Marchal (2)

La felul principal am luat Sole prăjit cu sparanghel, flori de cimbru, ceapă murată, icre de somon și chimen prăjit. Mi-au plăcut la nebunie sosul de lămâie și modul în care a fost gătit sparanghelul. M-aș fi bucurat dacă peștele ar fi avut învelișul puțin mai crocant, dar chef-ul a decis că semințele de chimen asigură contrastul texturilor și a trebuit să-i dau dreptate.112_Marchal (5)

G: Eu am ales Pigeon baked in puff pastry, with duck liver and pistacchio – un fel principal generos și bogat care a oferit pe deplin savoarea așteptată.112_Marchal (12)

În timp ce noi ne luam masa în formula „clasică”, nu am putut să nu observăm sumptuosul platou de fructe de mare adus la masa de lângă noi…112_Marchal (14)

Ca de obicei, deserturile le-am comandat separat dar le-am împărțit. Al meu a fost rubarbă cu înghețată de fistic, înghețată de vanilie, biscuiți de bezea și cardamon, un desert ideal pentru o zi din cea mai fierbinte vară din ultimii patruzeci de ani în Copenhaga.112_Marchal (13)

N: Eu am primit un delicios mousse de ciocolată neagră cu înghețată de cireșe. Un desert foarte bogat și complex, cu o stratificare atrăgătoare – bază de migdale, mousse aerat, pudră fină.112_Marchal (12)

Maria Coppy a murit la doar treizeci și patru de ani, urmată, câțiva ani mai târziu de soțul ei. Stabilimentul a fost preluat de Gottfried Rau, gazda Clubului Englez, cel care i-a schimbat numele în Hotel d’Angleterre.

G: Marchal e un restaurant bun, la înălțimea stelei Michelin pe care o are, chiar dacă regăsim totuși la el ceva din atmosfera impersonală tipică restaurantelor de hotel…


MARCHAL (1*)

Hotel d’Angleterre
Kongens Nytorv 34
1050 Copenhagen K
Denmark
Tel: +45 3312 0094
Email:  Marchal@dangleterre.com


109_Geranium (29) Geranium (3*), Copenhaga


108_Era Ora (13) Era Ora (1*), Copenhaga


107_Noma (11) Noma. Noul Noma


98_Alain Ducasse_1 Alain Ducasse at the Dorchester (3*), London

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *