Lasarte (3*) – Barcelona

117_Lasarte (18)G: În 2002 a apărut filmul franțuzesc L’auberge espagnole, care surprinde în cel mai inspirat mod boemia orașului Barcelona, centru universitar care a atras mii de tineri din toată Europa. Eroul este un student francez care împarte un apartament în oraș cu mai mulți colegi de diverse naționalități și limbi materne, diversitatea culturală aducând firesc o mulțime de dialoguri haioase și situații interesante. Pentru mine care nu vizitasem Barcelona, imaginea s-a întipărit puternic și a mai fost consolidată și de un alt film ceva mai celebru, al lui Woody Allen, Vicky Cristina Barcelona, și el directionat oarecum similar.

Dar Barcelona, pe lângă orașul cluburilor, al studenților și al chefurilor până în zori (și al lui Gaudi, desigur…) mai este și un oraș al fine dinning-ului, cu o mare densitate de restaurante stelate – două de trei stele, patru de două stele și nu mai puțin de nouăsprezece de o stea. Aici sunt prezenți chef­i ca Martin Berasategui, frații Rocca, Carme Ruscalleda sau Albert Adria.

Noi am intrat în subiect abrupt, direct cu Lasarte, restaurantul de trei stele Michelin al lui Martin Berasategui, denumit după localitatea bască în care și-a plasat restaurantul cu care s-a lansat în 1993 și a obtinut trei stele Michelin în 2003. Cu încă trei stele la restaurantul din Barcelona și două la Martin Berasategui din Tenerife, este cel mai titrat chef spaniol din acest moment.117_Lasarte (17)

Localizat în hotelul de 5 stele Monument, chiar pe Passeig de Gracia, între faimoasele La Pedrera și Casa Batlio, restaurantul Lasarte a obținut a treia stea doar din 2017. Asta nu îl face însă mai puțin asaltat de clienți, majoritatea turiști, care abia încap în camerele vaste ale restaurantului. Bineînțeles, staff-ul este de un profesionalism desăvârșit și extrem de vigilent, deși lipseste nota de relaționare într-un plan mai personal cu clienții.

Sunt oferite două meniuri de degustare, Lasarte Menu – 7 feluri la 205 euro, sau Tasting Menu – 10 feluri la 235 euro, dar și o variantă a la carte. Noi am ales meniul Lasarte.

După mai multe feluri de aperitive

  1. Anemonă de mare cu cremă yuzu tempura117_Lasarte (3)
  2. Pâine albă prăjită cu langustine
  3. Mousse de mazăre peste tartar de creveți și wasabi117_Lasarte (5)
  4. Arc de tupinambur cu ”caviar” de sfeclă și wasabi117_Lasarte (1)
  5. Unt alb, unt cu ciuperci, unt cu roșii, unt cu spanac și unt cu sfeclă,117_Lasarte (4)
  6. Foie gras cu măr caramelizat, țipar afumat și ceapă verde, un preparat clasic pentru Martin Berasategui – un preparat delicios în care aciditatea mărului temperează consistența foie gras-ului, lăsând țiparul afumat să își dezvăluie aroma.
  7. Cremă de ardei Jalapeno cu înghețată de lemn dulce și tartar de scoici cu castravete

 

G: Am început felurile propriu zise cu:

Queen Scallop with mushrooms, quail egg,cauliflower and truffle.117_Lasarte (6)

N: Queen Scallops sunt mai mici decât rudele lor, King scallops, cu o textură ușor diferită și cu o aromă dulceagă și delicată. Mi-a plăcut întregul ansambul, deși mi s-a părut că aroma de conopidă era puțin prea pronunțată. Mi-au plăcut texturile care se desfăceau în accente din ce în ce mai delicate – dinspre învelișul crocant al scoicii, spre oul moale și terminând cu spuma catifelată de conopidă.

G: A urmat Langustă cu ridiche de lună, supă din pulpă de vită și lămâie117_Lasarte (7)

N: a fost unul dintre preparatele mele preferate. Ușor, delicat, mătăsos și echilibrat, a reușit să îmbine frumos crema de conopidă cu aroma de vită și spuma de lămâie.  

G: apoi felii de iberian presa pe pat de foie-gras, scoici tarama și înghețată de muștar.117_Lasarte (8)

N: Iberian presa este considerat unul dintre cele mai gustoase fileuri de porc, grație aromei de nuci pe care o evocă. Un fel pe cât de complex, pe atât de gustos, în care nuanțele acidulate erau perfect echilibrate de cele sărate și de influențele dulci. Nu în ultimul rând, acest preparat e un tribut adus Mediteranei, reunind, într-o singură farfurie, elemente definitorii pentru Spania (fileul de porc), Franța (foie gras), Grecia (tarama).

G: Peștele a fost reprezentat de Sea bass cu supă de creveți călugăriță, tocăniță de melci, și piure de legume.117_Lasarte (9)

117_Lasarte (10)

N: Veți fi, poate, la fel de surprinși ca mine să aflați că crevetele călugăriță nu e deloc crevete, ci o rudă îndepărtată a homarului, care a locuit apele planetei noastre încă de dinaintea dinozaurilor. Mi-a plăcut pielea crocantă a peștelui căreia îi răspundea spuma delicată cu accente marine, și modul în care au fost gătiți melcii.

G: La felul principal am avut Hare „a la royal”.117_Lasarte (11)

117_Lasarte (12)

N: Un preparat complex, compus, asemeni vânatului servit de Rasmus Kofoed la Geranium, din mai multe bucăți de carne, strânse într-un file și mângâiate de sosul brun, absolut delicios. Trufele și cele câteva bucățele de legume tratate blând au întregit preparatul, echilibrându-l.

G: Toate felurile au fost sofisticate, complexe, excepțional realizate tehnic, gustoase, însă fără să transmită vreun sentiment de „coming home” ca la Enotecca Pinchiori sau Gordon Ramsay.

Deserturile, sorbet de ghimbir și fructul pasiunii cu cocos, morcov și papaya, răcoritor și parfumat, numai bun pentru a pregăti palatul pentru al doilea desert,117_Lasarte (13)

117_Lasarte (14)

N:Cremă de cafea, cacao, usturoi negru și zmeură. Am resimțit influența clasicului brownie, peste care aroma de zmeură se aranja plăcut, însă cel mai mult mi-a plăcut modul în care aroma usturoiului negru a fost temperată, creând un contrast plăcut cu cea de cafea. Usturoiul negru, folosit inițial în Coreea pentru creșterea longevității, este un usturoi maturat, cu gust dulce-siropos, cu ușoare irizații de oțet balsamic sau tamarind.117_Lasarte (15)

G: Chiar dacă nu poate intra la categoria tourist trap precum Allain Ducasse-ul londonez, dând în mod real măsura măiestriei și virtuozității lui Martin Berasategui, Lasarte nu a fost un restaurant unde să fi simțit că am trăit o experiență specială și unde să îmi doresc să mă întorc.117_Lasarte (16)

N: Într-adevăr, experiența dintr-un restaurant nu se rezumă numai la preparate care, în acest caz, au fost extrem de savuroase. Mai este și coordonata de relaționare interumană care te face (sau nu) să-ți amintești cu plăcere de locul respectiv. În ceea ce ne privește, cred că am ajuns în acel punct în care nu e destul să ne încânte papilele. Mereu ne vom întoarce cu drag la după-amiaza de pe malul Tamisei din restaurantul fraților Roux, deși, din punctul de vedere al preparatelor, trebuie să recunoaștem că nu erau nici pe departe la fel de strălucitoare sau inovative ca cele de la Lasarte. La fel cum ne vom aminti de experiența de la Enoteca Pinchiorri, deși au trecut atât de mulți ani de atunci, sau pe maestrul de ceremonii de la Gordon Ramsay. Oamenii își lasă mereu amprenta asupra altor oameni și, inevitabil, asupra amintirilor.


Restaurant Lasarte

C/ Mallorca, 259
08008 Barcelona (Spain)
Tel: (+34) 93 445 32 42
Fax: (+34) 93 445 32 32
www.restaurantlasarte.com


109_Geranium (29) Geranium (3*) – Copenhaga


107_Noma (11) Noma. Noul Noma


78_the-fat-duck_8 The Fat Duck, Bray, Berkshire – The Ultimate Restaurant Experience


gordon 19 Gordon Ramsay, London – Simply Perfect


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *