Alkimia, (1*) – Barcelona

120_Alkimia (8)N: Alchimia este arta transmutării metalelor cu scopul de a obține aur. Dar aurul nu este niciodată metalul galben, ci un aur simbolic, aur ca virtute spirituală, ca nemurire, ca Absolut sau cunoaștere desăvârșită. Pământul întreg este un creuzet în care metalele ajung lent la maturitate, bronzul se transformă în aur.

Nu aș putea spune dacă actuala poziționare a restaurantului, la etajul întâi a fost căutat simbolică, în sensul că vizita în laboratorul alchimistului ar trebui să fie ea însăși un mod de înălțare spirituală, sau doar o întâmplare fericită. Dar flacoanele colorate care împodobesc peretele de la intrare și-au făcut, în mod sigur, efectul.

120_Alkimia (24)

Impresionant a fost și coridorul, al cărui tavan era împodobit cu ceea ce aducea cu scheletul unei balene sau al unui animal preistoric, amintindu-mi, în același timp, de podul casei La Pedrera, a lui Gaudi și accentuând impresia că noi înșine suntem elementele care urmează a fi sublimate în athanorul lui Jordi Vila.

Restaurantul e micuț, are numai 6 mese dispuse de-a lungul pereților laterali, cu vedere spre bucătărie și spre cuptorul alchimic străjuit de un perete imens de sticlă.

120_Alkimia (11)

Tavanul păstrează aerul vetust al altor vremuri, fețele de masă sunt albe scrobite și, în general, asupra locului domnește o blândă atmosferă eclectică ce pare că își așteaptă transformarea în piatră filozofală.

G: Un aspect original pe care l-am întâlnit aici este acela că, practic în aceeași
încăpere, se  află un al doilea restaurant, Al kostat, și acesta de fine dinning ,dar
ceva mai accesibil decât Alkimia. Delimitarea dintre cele două se face printr-un spațiu deschis care prelungește coridorul, iar cel de-al doilea are ceva mai multe mese, este decorat în tonuri de negru, în contrast cu albul de la Alkimia, și ocupă jumătatea mai îndepărtată de bucătărie a
încăperii.

Exită 2 meniuri, unul tradițional și unul inovativ. Noi l-am ales, evident, pe cel tradițional, lăsând-l pe cel avangardist pentru o nouă vizită.

Roșii Cherry – cu branză proaspătă, legume murate și suc acidulat120_Alkimia (10)

Tartar de pește, creveți și langustine și un sos care aducea întru câtva cu wasabi, dar avea o textură mai aerată și mai cremoasă.120_Alkimia (5)

Frunze de sfeclă sautee, cu usturoi, anghinare, stridii la grătar, romanesco, spanac, ceapă crocantă. Mi-a plăcut aroma îndrăzneață de usturoi și faptul că stridiile erau gătite cu ou. Un preparat foarte complex, cu multe niveluri, atât ca gust, cât și ca texturi.IMG-4471

IMG-4472

Tartă cu praz, hrean și cremă de brânză, inspirată, cred, de vecinătatea cu Franța. Dacă la preparatul anterior ierarhia texturilor era dinspre moale spre crocant, aici raportul s-a inversat, partea de foietaj fiind dominantă.IMG-4474

IMG-4475

Cap i pota – Ravioli cu vițel copt încet și castraveți de mare. Cap i pota este o tocăniță tradițională a cărei poveste se împletește cu istoria dureroasă a anilor de după război când bucătăresele foloseau adesea resturi și organe în crearea unor preparate hrănitoare. Pentru această tocăniță se foloseau adesea buzele, testiculele și momițele de vițel împreună cu cartofi, năut sau linte. Jordi Vila a ales, în locul lor, aluatul de paste care compune ravioli.IMG-4476

IMG-4477

Acest preparat a fost însoțit de un vin Sang de corb.

Pește sălbatic la grătar cu vinete, suc de scoici țellină și lămâie murată. În afară de faptul că mi-aș fi dorit ca pielea peștelui să fie mai crocantă, a fost un preparat delicious, și-mi pare rău că fotografia nu-i face dreptate. Aroma ușor afumată a vinetei s-a combinat minunat cu acrul temperat al lămâiei, completând frumos peștele.IMG-4478

Homar cu galangal și sos picada. Despre picada am aflat, cu această ocazie, că este unul dintre cele mai representative prepaparate pentru Catalonia, fiind menționat încă din timpul Evului Mediu. Nu este doar un sos, ci un stil de a găti. Există o triadă sfântă a picadei – migdale, pâine și suc. Desigur, pentru oricare dintre ele au fost imaginate serii nesfârșite de variațiuni. În preparatul nostru, de exemplu, a fost adăugat fistic.IMG-4479

IMG-4480

Momițe la cuptor cu salată la grătar, varză, ”catofi prăjiți” – un preparat care mizează pe echilibrul aromelor, succulent, bogat, cremos.IMG-4481

IMG-4482

La desert am primit:

Menjar blanc cu fructe și jeleu Cava, lapte infuzat cu migdale, muscat și mere. Din nou o reinterpretare a unui desert tipic spaniol, venind din Tarragona. Este menționat în prima carte de bucate din Catalonia, Llibre de Sent Soví , 1324. În Evul Mediu era servit ca fel principal în Joia de dinaintea Paștelui, dar Jordi Vila îl servește în fiecare zi, așa că nu  așteptați Paștele să mergeți în vizită.

Tort de ciocolată cu prune murate și înghețatăIMG-4483

IMG-4484

G: Pe măsura trecerii anilor și a înmulțirii experiențelor noastre de fine dinning, nu
am putut evita blazarea, ierarhizările și comparațiile, chiar dacă ne-am promis să nu
o facem. Dacă, la început, atunci când am pășit în Walter Bauer, Casa degli Spiriti
sau Oseleta, am avut sentimentul unor experiențe cu totul deosebite, pe măsură ce
am trecut prin bucătăriile unor nume ca Heston Blumenthal, Gordon
Ramsay, Rene Redzepi sau Rasmus Kofoed, am ajuns să privim cumva de sus
unele restaurante de o stea Michelin și să ni se pară oarecum banale. Dar nu este
cazul la Alkimia, unde am concluzionat că steaua Michelin este una pe deplin
justificată, iar sentimentul general transmis este unul de lux și de moment special într-
un loc special.IMG-4485

N: Asemănările dintre alchimiști și bucătari nu se opresc la folosirea cuptorului sau la ”topirea” ingredientelor. Ele merg mult mai departe, către ascunzișurile insondabile ale minții, către resorturile necunoscute ale inconștientului, către o istorie a întregii umanități pe care o ducem cu noi, fie că ne dormi sau nu. Din rețetele prăfuite ale Evului Mediu, Jordi Vila scoate, la fel ca Jose Arcadio Buendia, sub îndrumarea lui Melchiade, aur pentru spirit.


118_Enoteca Paco Perez (1) Enoteca Paco Perez (2*) – Barcelona


117_Lasarte (10) Lasarte (3*) – Barcelona


109_Geranium (29) Geranium (3*) – Copenhaga


107_Noma (11) Noma. Noul Noma

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *