L’Atelier, Bucureşti – French cuisine, lângă Cişmigiu

l'atelier 1N: Dacă în locul prezentului ne-am hotărî pentru Bucureştiul interbelic, vârsta de aur a capitalei, cu siguranţă că rândurile următoare ar fi dedicate vreunei grădini de vară, cum era „La leul şi cârnatul”. Dar, pentru că istoria s-a interpus între noi şi ţintă, să păstrăm măcar câte ceva din parfumul epocii.

G: Pe Booking.com, cel mai bine cotat hotel de 5 stele din Bucureşti este Hotel Epoque. Având cu puţin sub 50 de camere, acesta oferă altceva decât clasicele hoteluri afiliate lanţurilor internaţionale.

N: Apelând, în parte la Belle Epoque, în parte la nostalgiile nostre interbelice, aces hotel este o destinaţie elegantă, rafinată şi deosebit de romantică. Camerele lor sunt adevărate apartamente, băile imense, atmosfera relaxată şi parfumul… de epocă.l'atelier 3

G: Restaurantul hotelului, L’Atelier, nu face notă discordantă şi aduce un plus experienţei turiştilor. Însă, în ciuda promovării, a serilor speciale, a meniurilor individualizate pentru Valentine’s Day, 1 Martie şi tot aşa, nu l-am văzut niciodată să aibă mai mult de 3-4 mese ocupate. După cum am mai spus-o, bucătăria franceză nu pare să se bucure de cine ştie ce succes în Bucureşti, din păcate. Poate ca şi dificultăţile de a ajunge cu maşina (sensurile unice din zonă fac multe victime) şi dimensiunea minimală a parcării fac ca locul să reclame deplasarea cu taxiul.

Meniul chef-ului Samuel le Torrielec nu este foarte stufos dar nici foarte scurt. Oferă supe, aperitive, feluri de peşte, de carne, garnituri şi desert. Preţurile nu sunt mici, un fel principal e cam 80-100 de lei, pe măsura pretenţiilor, justificate, de fine cuisine. Restaurantul se laudă şi cu o carte de vinuri deosebită.

N: Ceea ce mă încântă pe mine atunci când este vorba de french cuisine este certitudinea că preparatele vor avea savoare. Indiferent cât de simplu sau de complicat este stilul culinar al chefului, în mod sigur vei descoperi preparate cu o personalitate puternică, cu arome foarte bine împletite într-o prezentare deosebită. Şi, cred eu, e la fel de important ca farfuria să arate bine, pe cât de important este ca mâncarea să aibă gust.  l'atelier 7

G: Am început cu o supă de ceapă – ceva tipic franţuzesc, prea fierbinte însă pentru a putea-fi degustată cu plăcere. Am gustat şi din foie-gras-ul cerut de N – foarte bun desigur dar tocmai mi-am dat seama că ar trebui să renunţăm să îl mai luăm mereu ca aperitiv mai ales când există opţiuni mai originale!l'atelier 2

N: Hm! E doar impresia mea, sau tocmai am fost criticată? Ei bine, îţi voi expune aici motivele pentru care îl tot cer. Primul motiv este că îmi place, şi probabil că asta ar fi suficient… Al doilea motiv este că foie gras-ul, din punctul meu de vedere, e un fel de referinţă pentru orice chef care se hotărăşte să-l includă în meniu. Este un preparat pe care bucătarii l-au inventat şi l-au reinventat de mii de ori şi probabil că o vor mai face încă mult timp de acum înainte. Ce mă interesează, este să văd modul în care a reuşit să surprindă o nouă faţetă a acestui antreu. Îţi aminteşti combinaţia năucitoare cu kumquat de la Casa degli Spiriti? Sau jeleul de ananas cu reducţie de vin de la Le Fin Palais Royal?

G: Apoi am luat parmentier de raţă cu salată Mesclun – la Nicolai exista un fel asemănător care ne plăcea foarte mult. Aici a fost cu totul diferit dar foarte bun şi acesta. Ştiu, mie îmi place tot ce e dulce şi cu sos caramelizat…

N: Iar eu am încercat File-ul de cod de pe coastele Franţei, cu legume de grădină. Codul aşa cum ştiţi, e mai degrabă şters din perspectiva gustului. Dar legumele au fost foarte gustoase, senzaţionale aş putea spune. E drept, farfuria arată mult mai încărcată decât mă aşteptam, dar felul acesta e coerent şi foarte potrivit cu o zi caniculară.l'atelier 4

G: Desertul, coulis de afine şi lavandă din Provence, a fost şi acesta deosebit de original şi de fin.l'atelier 8

N: Iar eu am aplicat principiul de la foie gras şi am ales Creme Brulee cu zmeură.

G: Între restaurantele din Bucureşti, L’Atelier rămâne unul dintre cele mai bune, putând fi o alegere inspirată pentru o seară romantică, sau pentru orice alt eveniment.

3 Comments Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *