Belvedere, Brasov – Cină la înălțime

belvedere1G: Pe drumul Poienii, deasupra Brașovului, există un loc unde toate mașinile își pierd deodată elanul, încetinesc vizibil sau chiar se opresc. Nu panta pronunțată e de vină, ci priveliștea senzațională asupra orașului, așternut direct la poalele dealului. Bineînțeles, mulți au fost tentați să exploateze și comercial aceste locuri superbe, construind în zona complexe rezidențiale sau hoteluri. Unul dintre acestea este Hotelul Belvedere, de patru stele, căruia un arhitect inspirat i-a plasat la ultimul etaj un restaurant panoramic.

Pe site-urile internaționale, acest restaurant a ajuns să fie plasat primul în topul orașului Brasov. Chef-ul, Ion Florescu, se laudă cu participarea la numeroase concursuri de profil.

N: Nu am stat să le analizăm în detaliu, însă o vitrină cu diplome de participare e expusă chiar la intrarea în lift unde, vrei nu vrei, ești public captiv și poți lua act de realizările bucătarului.belvedere10

G: Ambițiile declarate de fine dining sunt susținute și de faptul că restaurantul oferă un meniu de degustare de 4 feluri la 99 de lei și un altul de 5 feluri la 119 lei, opțiune pe care nu o regăsim în București, nici în cele mai bine cotate restaurante. Decorurile sunt și ele pe măsură, iar peretele – vitrină cu vinuri este și acesta un touch elegant, chiar dacă nu tocmai original. Staff-ul nu este foarte numeros dar e plin de solicitudine.belvedere6

Meniul elaborat și, desigur, prea cuprinzător (o problemă omniprezentă în Romania – practic doar la The Artist bucătarul are curajul să transmita prin meniul restrâns  asta gătesc eu, dacă nu vă place mergeți în altă parte) conține și feluri principale scumpe, ce se apropie de 200 de lei, dar și altele mai accesibile, în jurul a 50 de lei. Din nou de apreciat – se oferă amouse bouche și nu tradiționala și omniprezenta pâine cu unt. În sejurul nostru de aproape o săptămână în Poiană, am fost la acest restaurant de două ori și am primit preparate diferite ca amouse bouche – un nou punct în plus pentu chef.belvedere11

N: Ei bine, nu au fost complet diferite 🙂 pentru că pâinea a fost identică… însă prima dată ne-au servit o cremă de somon foarte frumos echilibrată, cu o textură deosebit de fină, iar a doua oară o cremă de avocado la fel de bine realizată.belvedere8

G: Pentru felul principal, va trebui să ocupăm un paragraf întreg doar cu denumirea din meniu a preparatului… N a avut Piept de pui cu unt și verdeturi, tăiței din legume usor picanți, piure din cartofi cu sfeclă roșie, emulsie de verdețuri.belvedere2

Eu am luat Mușchiuleț de porc de Mangalița, crustă din pateu de ciuperci, pralină din steak de vită, carpaccio din sfeclă roșie coaptă, tartă cu legume, sos de smântână cu tarhon. Întrucât am descris deja în amănunt întregul conținut al fiecărui preparat, să menționăm doar ceea ce e deja evident – farfuriile sunt prea încărcate, atât ca număr de ingrediente folosite (practic, în cazul meu erau două preparate și două garnituri într-o singură farfurie) cât și ca prezentare estetică. Dincolo de asta, să remarcăm totuși efortul făcut de bucătar pentru a realiza un plating spectaculos și gustos.belvedere9

A doua seară, am încercat să evităm preparatele care combină două (dacă nu chiar trei) feluri diferite de carne, care sunt, mi s-a părut mie, majoritare în meniu, și am luat steak de vită Black Angus cu crustă de parmezan, respectiv piept de rață crocant N (am renunțat, din comoditate, să mai trec și lungile descrieri ale garniturilor). Am identificat pe farfuria mea nu mai puțin de cinci garnituri diferite (gen cartof cu brânză, chec cu dulceață, sfeclă, etc.) acompaniind friptura (altfel bine facută).belvedere7

N: În ceea ce mă privește, trebuie să recunosc că piesa centrală a preparatului a fost, și de această dată, realizată mai slab decât acompaniamentul. Rața mea n-a prea fost crocantă, dar a fost multă. Cred că nu sunt tocmai un receptor ideal pentru meniul de la Belvedere și pentru porțiile lui extrem de generoase. În ceea ce mă privește, nu mă pot concentra pe mai mult de 2-3 garnituri. În plus, prefer porțiile mici și perfect echilibrate (meniul pe care l-am apreciat cel mai mult a fost al lui Gordon Ramsay și nu atât pentru renumele restaurantului cât pentru că nu m-am ridicat obosită de la masă, gândindu-mă cu groază la lunga și complicata digestie). Cât despre realizarea garniturilor… nu sunt sigură că fiecare dintre ele completa într-adevăr preparatul, dar luate individual cred că ar fi putut străluci.belvedere4

G: Selecția de vinuri oferită este cuprinzătoare și include și opțiuni bune pentru vin la pahar sau la sticlă mică, dacă mai ai de condus mașina în seara respectivă. Prima dată, am luat un pahar de Chianti Piccino eu și un Provence Domaine Houchart roze pentru N, în timp ce a doua oară ne-am delectat cu o sticlă mică de Barbera del Monferato Villa Sparina 2011 roșu.

N: Cred că aici ar fi corect să spunem că restaurantul nu are un somelier dedicat, dar chelnerii sunt destul de bine instruiți și pot oferi informații relevante.

G: Doar în cea de a doua seară am încercat și câte un desert (toate sunt oferite la același preț, 19 lei) – tartă de mere cu înghețată de vanilie și sos de fructe de pădure pentru mine și desert surpriză (ciocolată și înghețată de căpșuni ca elemente de bază) pentru N. Ambele au fost foarte gustoase, cu un plus pentru tarta mea, și într-o prezentare vizuală reușită, semănând  cu cea a deserturilor de la Joseph Hadad.belvedere5

N: Înghețata mea a fost bună, iar preparatul în întregime a avut o coerență aproape uimitoare având în vedere eclectismul felului principal. Iar aici îmi place să văd un semnal pozitiv care mă face să sper că în curând se va întâmpla la fel și cu felurile de bază. Cel mai probabil că chef-ul nu va renunța la complexitatea preparatelor (pe care probabil că a ridicat-o deja la rang de signature, și care e, în parte, responsabilă pentru faima locală), dar să sperăm că va reuși să le armonizeze.  belvedere3

G: Belvedere este poziționat declarat ca restaurant de fine dining și, pentru Brașov, reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni disponibile în acest moment. Ar putea fi însa una și mai bună dacă și-ar modifica puțin abordarea favorizând mai mult calitatea preparatului și nu numărul ingredientelor pe care acesta le include. Oricum, dacă treceți prin zonă, merită – mâncarea e bună, deserturile și mai bune, iar priveliștea face toți banii!

One Comment Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *